Portugalské Algarve II.

Od pobřeží směrem na sever, do vnitrozemí, se krajina pomalu začíná zvedat. S každým kilometrem vzdálenosti od moře ovšem rapidně ubývá turistického ruchu a shonu a atmosféra dostává typický poklidný venkovský ráz.

sagres

Na západě, asi 20 km od pobřeží, leží mezi Algarve a provincií Alentejo vysočina Serra de Monchique. Její nadmořská výška nepřesahuje 1.000 m a je porostlá nejrůznějšími druhy eukalyptů, korkovými duby, kaštanovníky i borovicemi.

Doslova posvátným místem Algarve je mys Ponta de Sagres. Právě na tomto místě mění pobřeží svůj směr ze západního na severní. Mys je tvořen téměř dokonalou plošinou, která se nachází ve výšce asi 50 m nad okolním oceánem.

V nejužším místě mysu stojí mohutná pevnost, jejíž součástí je i známá větrná růžice vytvořená z kamenů a oblázků, jejíž průměr činí úctyhodných 43 m.

Mys Sagres sloužil v 15. století, ve slavných dobách velkých námořních objevů a prince Jindřicha Mořeplavce, jako námořní základna, od jejíž břehů vyplouvaly lodě ke svým úžasným objevitelským cestám. Jindřich na Sagresu údajně shromáždil kapitány, kartografy, stavitele lodí a založil zde Námořní akademii (i když její existenci někteří odborníci zpochybňují), kde dohlížel na stavbu lodí.

Právě Jindřichovou zásluhou a zásluhou samotného Sagres se Portugalsko později stalo na několik desetiletí velmocí v zámořských objevech.

Příspěvek byl publikován v rubrice Portugalsko. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář